Marian

Huurder Marian ging al van het gas af en gaat gewoon verder

Marian van Deudekom is een wijkgenoot uit de Cipresstraat die je kunt kennen uit de 2018 film over Hengstdal; Wijk van de toekomst. Naast acht andere wijkbewoners verklaarde zij toen van alles te kunnen: ‘We zijn toch ook van de kolen op de olie en vandaar op het gas overgeschakeld?’

Wat Marian al deed

Uit respect voor de Groningers is Marian bijna tien jaar geleden voor het koken al van het gas af ging. ‘Ik heb toen gewoon zelf twee inductieplaatjes aangeschaft. Zelfs wokken lukt daar prima op’.

Marian

‘Twee jaar geleden heb ik bij de renovatie van de keuken de gaskraan definitief dichtgedraaid. Voor het afwassen en douchen heb ik nu een elektrische boiler, zodat ook mijn kleinzoon in elk geval lekker kan douchen’.

Voor de verwarming heeft ze een elektrische radiator gekocht. Daarmee verwarmt ze één ruimte, de woon­kamer. Na die koude februari winterweek heeft ze er nog een ventilatortje bijgekocht. ‘Het was af en toe wel een beetje koud in huis, al moet ik ook zeggen dat het met een extra trui of vest best te doen was’.

radiator

‘Ik verbruik zo al een paar jaar helemaal geen gas meer, maar ik moet wel maandelijks bijna twintig euro vastrecht betalen voor de gasaansluiting. De elektriciteitsrekening is uiteraard wel flink gestegen, maar minder dan de gasrekening omlaag is gegaan. Dat komt vooral, omdat ik met de cv de hele flat verwarmde’.

Voorbereidingen op de komende jaren

‘Voor het gemak zou ik wel een elektrische cv-ketel willen, maar ik ben daarvoor afhankelijk van de verhuurder. Voor iets meer comfort ga ik daarom binnenkort met de trein naar Rotterdam om in een speciale showroom te kijken of warmtestraling van infrarood panelen iets voor mij is. Ik vind het gewoon interessant om bezig te zijn met mijn flat en wat ik zelf kan doen’.

Voor verplaatsingen fietst ze nog, maar wandelt ook voor de lol naar de stad. Voor grotere afstanden huurt ze af en toe een Greenwheels auto of een elektrische fiets. ‘Dan weet ik dat ik niet bang te hoef te zijn voor onverwachte pech of reparaties. Verder blijf ik gewoon fotograferen en rekensommetjes oplossen. En oh ja: ik gebruik samen met mijn onderbuurvrouw één wasmachine’.