Lubach

Reactie op Zondag met Lubach over aardgasvrij

Korte reactie op Zondag Met Lubach van 8 november over aardgasvrij

Op zondag 8 november besteedde Arjan Lubach in zijn programma Zondag met Lubach aandacht aan Nederland aardgasvrij. Naar aanleiding van deze uitzending stelden enkele buurtbewoners aan Duurzaam Hengstdal de vraag of we dan wel op de goede weg zijn.
In het programma vertelde Arjen Lubach enkele zinnige dingen over onder andere het belang van isoleren, maar hier en daar zat hij er ook naast.

  • Isoleren en andere duurzame maatregelen zijn vaak wel rendabel, PBL deed onderzoek naar energieneutrale woningen. Een woning hoeft niet energieneutraal te zijn om duurzaam en/of aardgasvrij te zijn. Energieneutraal in niet hetzelfde als Aardgasvrij.
  • Warmtepompen leveren wel degelijk klimaatwinst op. Zelfs als ze draaien op elektriciteit opgewekt met gascentrales, omdat ze meer dan 4 keer efficiënter zijn dan een cv-ketel (lees: een SCOP van 4 of hoger).
  • Bestaande warmtenetten draaien vaak (nog) op aardgas, desondanks kunnen warmtenetten in de toekomst wel degelijk bijdragen aan CO2-besparing met bronnen als aardwarmte, aquathermie, restwarmte en door warmtekrachtkoppeling zelfs ook bij biomassacentrales.

Een paar artikelen die meer helderheid geven hierover vind je op de gemeentelijke website bij wattisduurzaam?, bij milieucentraal.nl  en in een reactie van Jan Rotmans

Lubach