Aardgasvrij

Veel gestelde vragen over de aardgastransitie

In deze rubriek beantwoorden we vragen over de aardgastransitie van Hengstdal, die door wijkbewoners zijn gesteld.
Heeft u ook een vraag, stuur deze dan naar de redactie

5.
Welke warmtevoorzieningen krijgen de woningen in Hengstdal?
  

De onderzoeken hebben tot nu toe twee mogelijke voorzieningen opgeleverd, een individueel systeem per huis en een collectief systeem voor een hele straat, een woonblok of een buurtje.
Bij individuele systemen gaat het om “All Electric verwarmingen” zoals met verschillende warmtepompen (elektrisch warmtewisselaar). Het heet “all electric” omdat de energie daarvoor geheel uit elektriciteit bestaat.
Een collectief systeem zal een warmtenet kunnen zijn, waarbij warm water centraal per wijk of buurt wordt verwarmd of diep uit de aarde wordt gehaald en door leidingen naar de woningen wordt geleid.


6.
Waarom wordt het bestaande warmtenet van de ARN niet doorgetrokken naar Hengstdal?

 

De afvalverbrander van de ARN verwarmt nu ca. 14.000 woningen en kan naar schatting maximaal 40.000 woningen bedienen. Het warmtenet is gebouwd voor de Waalsprong en er komt een aftakking voor Nijmegen-West. Hoe verder het warmtenet van de bron af wordt aangelegd, des te groter de warmteverliezen en des te minder woningen kunnen worden verwarmd. Gezien de maximale capaciteit van het systeem en de grote afstand naar Hengstdal vanaf de ARN (Weurt) is het doortrekken van het warmtenet naar Nijmegen-Oost niet rendabel.