In deze rubriek beantwoorden we vragen over de aardgastransitie van Hengstdal, die door wijkbewoners zijn gesteld.
Heeft u ook een vraag, stuur deze dan naar de redactie
1.
Waarom wordt er voor Hengstdal vastgehouden aan 2030 als landelijk 2050 het streven is?
Het overheidsbesluit is dat in 2050 de hele bebouwde omgeving van Nederland van het aardgas zal zijn. Dat betekent dat er voor 7,7 miljoen woningen een alternatief moet worden bedacht en gemaakt. Dat kan niet in één keer. Alleen al in Nijmegen zijn er al 44 wijken.Om voldoende tijd per wijk te hebben werd in 2017 besloten om de eerste wijken per 2030 gasloos te maken. Het streven is daarbij om in 2045 de hele stad van het aardgas gehaald te hebben, zodat er gemiddeld 3 wijken per jaar moeten worden omgevormd. Dat is op zich een enorme, maar haalbare opgave. Naast Hengstdal zijn ook de wijken Bottendaal en Zwanenveld als eerste wijken gekozen.
2.
Wat te doen als mijn CV-ketel vervangen moet worden?
Op dit moment is de planning dat rond 2030 de aardgaslevering in de wijk zal stoppen. Men mag verwachten dat een HR-ketel minstens 15 jaar meegaat. Dat wil niet zeggen dat hij dan volledig versleten is, want vaak kan een ketel met kleine reparaties nog een flinke tijd mee. Overweeg dus de ketel te laten repareren voordat u deze vervangt.
Een andere optie is de aanschaf van een gebruikte ketel. Weeg daarbij wel mee dat een nieuwe ketel zuiniger zal zijn dan uw huidige oude ketel. Als u de komende jaren voor een nieuwe ketel kiest, zult u hem als de aardgaslevering stopt, wellicht weer kunnen verkopen aan iemand die in dezelfde situatie zit als u nu.
Lees het vervolg van de Veel gestelde vragen in Nieuwsbrief 3 (vragen 3 en 4)
Lees het vervolg van de Veel gestelde vragen in Nieuwsbrief 4 (vragen 5 en 6)
Lees het vervolg van de Veel gestelde vragen in Nieuwsbrief 5 (vragen 7 en 8)