In deze rubriek beantwoorden we vragen over de aardgastransitie van Hengstdal, die door wijkbewoners zijn gesteld.
Heeft u ook een vraag, stuur deze dan naar de redactie
7. Kan het gasnet gehandhaafd worden voor toekomstige nieuwe gassoorten?
Een groot deel van het gasnet van Hengstdal is afgeschreven en aan vervanging toe. Voor aardgas, maar dus ook voor ander gas, zou het gasnet over niet al te lange tijd dus vernieuwd moeten worden. Dit geldt overigens soms ook voor de leidingen in de oudere woningen. Vanwege het verdwijnen van het aardgas wil men geen kosten meer maken voor een nieuw gasnet. Dit is een belangrijke reden waarom Hengstdal als eerste van het aardgas af gaat.
In ons gasnet kan in de toekomst om veiligheidsredenen dan ook geen ander brandbaar gas getransporteerd worden. Voor het veel brandbaardere waterstofgas, dat dus ook veel eerder ontploft, is het verouderde gasnet zonder meer ongeschikt. (zie ook dit artikel) Natuurlijk wordt het huidige gasnet nog wel onderhouden en gerepareerd zolang het gebruikt wordt. De netbeheerder garandeert de veiligheid ervan.
8. Wanneer gaat Hengstdal van het aardgas af?
Het voornemen is maatregelen te treffen, zodat rond 2035 de gaslevering kan stoppen. De huidige gaswet geeft iedereen nog het recht op een gasaansluiting, maar in het ontwerpklimaatakkoord zijn voorzieningen opgenomen waarmee wijken, onder voorwaarden, ‘van het gas gehaald’ kunnen worden. Dit kan natuurlijk pas als er alternatieven voor verwarming, warmwater en koken gerealiseerd zijn. Er wordt daarom nu onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieven. Dit moet leiden tot een warmteplan dat uiteindelijk door de gemeenteraad wordt vastgesteld.