energienood

Brandbrief

Bij Duurzaam Hengsdal kwam onderstaande mail binnen. We hebben de brief geanonimiseerd, maar we hebben uiteraard toestemming van betrokkene om hem in deze nieuwsbrief te plaatsen.


Beste mensen van Duurzaam Hengstdal, beste Noël,

Dit is een brandbrief, die ik ook naar Woonwaarts stuurde, omdat ik niet meer weet hoe ik straks mijn vaste lasten kan betalen, een situatie die voor velen geldt.

Mijn energiecontract loopt per 1 juni af, ik betaal nu 100 euro per maand voor groene stroom en groen gas samen. Maar nieuwe energiecontracten gaan meer dan 375 euro per maand kosten, bij welke leverancier dan ook.
Ik ben een alleenstaande ouder met een klein inkomen; ik heb twee studerende dochters en een lieve kat waar ik dol op ben. Na aftrek van vaste lasten en boodschappen houd ik elke maand slechts een paar tientjes over voor onvoorziene kosten, kleding en schoeisel. 

Ik werk, maar met mijn kleine inkomen zit ik echter net over de drempel van 120% van het bestaansminimum, waardoor ik niet in aanmerking kom voor die 800 euro compensatie vanuit de regering. Voor mij is zo’n extreme stijging van vaste lasten gewoon niet betaalbaar, ik heb het simpelweg niet! 
En nu de afschuwelijke oorlog in Oekraïne maar voortduurt, begin ik toch een beetje in paniek te raken.

Ik woon in de wijk Hengstdal in Nijmegen Oost, een pilotwijk voor wat betreft als eerste van het gas af. Duurzaam Hengstdal is hier ook al jaren druk mee. Ik heb mijn verhuurder Woonwaarts gemaild met de vraag: ‘haal ons alstublieft zo snel mogelijk van het gas af, nog voor de winter weer aanbreekt.’ In mijn wijk wonen veel meer mensen zoals ik; werkend maar met een te klein inkomen om deze klappen op te kunnen vangen. Ik weet werkelijk niet hoe we het moeten gaan redden…

Ik houd er daarom ernstig rekening mee, dat ik vanaf juni afgesloten zal moeten worden van het gas. Daar red ik mij wel mee in de zomer, dan is er genoeg zon en jezelf wassen kun je tenslotte ook bij de koude kraan. Maar in de winter wordt het penibel. Ook kook ik momenteel nog op gas.

Kan Duurzaam Hengstdal middels lobby misschien helpen om de huurhuizen in Hengstdal versneld van het gas af te halen? Dan dragen wij gelijk ons steentje bij voor wat betreft de boycot op Russisch gas. Jullie hebben al jaren goede contacten bij Gemeente Nijmegen en Woonwaarts, kunnen jullie misschien voor ons huurders pleiten? Wij kunnen zelf niks regelen op dit gebied, wij zijn afhankelijk van de verhuurder.

Ik hoor graag of jullie mij en anderen kunnen helpen, wat de mogelijkheden zijn.

Met hoop en een vriendelijke groet,

Lees verder op de website voor het vervolg van deze kwestie.


We weten dat voor veel mensen de nood hoog is. Helaas kan DH er maar heel beperkt wat aan doen, maar we zien het als een aansporing om de warmtetransitie te bespoedigen. Natuurlijk zullen we er bij de politiek op aandringen hier vaart achter te zetten. Een eerste actie van de gemeente is deze aankondiging. Een ander initiatief vind je hier.