CV-ketel

CV Aanvoertemperatuur

Een CV-ketel staat vaak nog op de standaard fabriekinstelling, waarbij de aanvoertemperatuur op zo’n 80 graden staat. Bij oudere ketels is dit soms 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken, gebruik de ketel veel gas. En dit zorgt ervoor dat de temperatuur van het water dat terugkomt in de ketel (nadat het dus door het verwarmingscircuit is gestroomd) nog veel te hoog is. Bij een te hoge retourtemperatuur (boven de 55 graden) zal een HR-ketel nooit een hoog rendement halen (lees hier waarom).

Zet hem op 60

zet hem op 60

Urgenda wil via de website Zet’mOp60 iedereen ertoe overhalen om de CV-ketel op 60 graden (aanvoertemperatuur) te zetten. Op de website kun je handleidingen vinden van diverse fabrikanten en ook nog meer bespaartips. Eén van de tips gaat over het toepassen van radiator-ventilatoren, meer info hierover in de volgende paragraaf.

De ketel werkt efficiënter op 60 graden en dit scheelt veel gas, zonder verlies van comfort en de douche blijft ook warm!

Radiator-ventilatoren

Door onder je radiator een of meer kleine ventilatoren te monteren, breng je de warmte in de radiator of convector versneld in de ruimte. Doordat de lucht versneld langs de radiator geblazen wordt, neemt de warmtewisseling toe tussen de warme radiator en koudere lucht. Sommige doe-het-zelvers gebruiken hiervoor kleine PC-ventilatoren met een schakeling die ervoor zorgt dat de ventilatoren pas gaan werken als de radiator warm wordt. Er zijn echter ook complete kits hiervoor te koop.

radiator met ventilatoren eronder

Dat het monteren van ventilatoren werkt, blijkt uit het warmtebeeld op de afbeelding hiernaast. Er zijn twee ventilatoren onder de radiator gemonteerd. Duidelijk is te zien dat de lamellen erboven kouder zijn. (Bron: ventilatoren en een radiator WERKT!) Ook kon hier geconstateerd worden dat de retourtemperatuur een stuk lager werd. Hier nog een ervaringsverhaal, waarbij er veel hulp is verleend door een producent om alles goed af te regelen. Het verhaal maakt goed inzichtelijk wat er allemaal bij komt kijken.

Een voordeel van het monteren van ventilatoren is ook, dat je met minder energie de kamer kunt verwarmen. Het wordt daardoor ook gemakkelijker om de aanvoertemperatuur lager te zetten. En dit levert dus een besparing van gas op.

speedcomfort

De ventilatoren zitten meestal met 3-en in een behuizing. Je klikt ze met magneten vast onder aan de radiator. Lengte en type van je radiator bepaalt hoeveel ventilatorblokken je nodig hebt. Aan zo’n blok zit een schakelende temperatuurvoeler, die de ventilatoren pas inschakelt als de radiator warm wordt.

Energieverbruik is erg laag (<1 kWh, per blok rond € 0,20 per jaar), de ventilatoren maken nauwelijks geluid. Je hebt er wel een stopcontact voor nodig.

Bij gewone stralingsradiatoren plaats je de ventilatoren onder aan de radiator. Bij een Lage Temperatuur convector plaats je andere type ventilatoren boven de verwarmingselementen, de lucht wordt dan door de convector gezogen.

Meer info:

De slimme radiatorventilator. In een handomdraai je huis sneller warm!

Climatebooster. De radiatorventilator voor 50-80% efficiënter warmtegebruik.

Tip op PapaGreen over radiatorventilatoren