Waterzijdig inregelen

CV optimalisatie

De verschillende onderdelen van de centrale verwarming, ketel, radiatoren, (eventueel vloerverwarming) en convector-putten worden op elkaar afgesteld, om een goede warmteverdeling en zo meer comfort te krijgen en om brandstof te besparen.

Duurzaam Hengstdal werkt daarvoor samen met Joep van de Ven van CV Tuning. In oktober 2017 is dit begonnen. En in februari 2020 begon een nieuwe campagne. Buurtbewoners kunnen dan tegen gereduceerde kosten hun CV laten optimaliseren. Daardoor wordt gas bespaard en de woning wordt er vaak ook comfortabeler door omdat de verwarming beter werkt.

Hoe het werkt, kun je hier op CV Tuning lezen. Een CV-installatie regelt de temperatuur via twee mechanismen: de aanvoertemperatuur van het radiatorwater en de hoeveelheid water die door de radiatoren stroomt. We besteden eerst aandacht aan de waterzijdige balans.

De hoeveelheid water

Er ontstaan klachten als de CV slecht ingeregeld is. Door de ene radiator stroomt veel water, terwijl eenzelfde radiator in een andere kamer nauwelijks water krijgt. Met als gevolg: temperatuurverschillen tussen vergelijkbare vertrekken.

slecht ingeregelde cv

Bij een goed ingeregelde cv-installatie stroomt er door iedere radiator naar verhouding evenveel warm water. Dit wordt bepaald door de instellingen van pomp, radiatorkranen en voetventielen onder in de radiatoren.

goed ingeregelde cv

Als het water goed verdeeld wordt over de radiatoren, is er sprake van een waterzijdige balans. Is deze balans niet goed, kan waterzijdig inregelen een oplossing bieden. De temperatuurverdeling in huis zal dan evenwichtiger zijn. CV Tuning gebruikt de temperatuur voor het inregelen en stelt dat in combinatie met het opnieuw instellen van ketel, pomp en kamerthermostaat de installatie in de woning wel 10% zuiniger zal zijn.

Je kunt de kosten voor het inregelen van je installatie hier berekenen.

Lees hier meer op Hier.nu over waterzijdig inregelen, en op het Regionaalenergieloket.

Bekijk ook dit filmpje.