De kosten voor verwarmen zijn hoog en daarop besparen kan in een groot aantal gevallen. Verder zijn de radiatoren in huis soms niet overal even warm te krijgen. Door de ene radiator stroomt veel water, terwijl eenzelfde radiator in een andere kamer nauwelijks water krijgt. Met als gevolg: temperatuurverschillen tussen vergelijkbare vertrekken. CV optimalisatie een voor de handliggende oplossing. De basis dat de verschillende onderdelen van de centrale verwarming, ketel, radiatoren, (eventueel vloerverwarming) en convector-putten worden op elkaar afgesteld, om een goede warmteverdeling en zo meer comfort te krijgen. Dit leidt in veel gevallen ook tot een besparing.
De besparing ontstaat doordat met CV tuning het systeem zo ingesteld wordt, dat met een maximale CV water temperatuur van 60oC bereikt wordt, dat de ketel het rendement krijgt waarvoor deze als HR ketel is ontworpen (dit heeft geen effect op de temperatuur van douche- en badwater). Door de juiste instelling kan het rendement van de CV ketel tot 9% verhoogd worden met tevens een beter comfort.
Hoe het werkt, kun je hier op CV Tuning lezen. Een CV-installatie regelt de temperatuur via twee mechanismen: de aanvoertemperatuur van het radiatorwater en de hoeveelheid water die door de radiatoren stroomt, samen bepalen ze de temperatuur van het “retourwater” Hoe lager deze temperatuur is hoe meer de ketel naar de 9% extra redement gaat. We besteden eerst aandacht aan de waterzijdige balans kies hiervoor de link aan.
Duurzaam Hengstdal werkt sinds enige tijd samen met Joep van de Ven van CV Tuning. In oktober 2017 is dit begonnen. En in februari 2020 begon een nieuwe campagne. Vrijwilligers zijn door Joep opgeleid. Buurtbewoners kunnen door hen tegen gereduceerde kosten hun CV laten optimaliseren.
De kosten bedragen € 100,-, deze worden gebruikt voor ondersteuning door Joep van de Ven van de vrijwilligers en het samenstellen van het woningdossier.
De werkwijze is een eerste opname van het huis met een inventarisatie van de leidingloop, de ketelinstelling, de themostaat en de radiator knoppen/ventielen. Met name de laatste kunnen betekenen dat ze niet inregelbaar zijn. Hierover is dan overleg of u dat wilt laten aanpassen of dat het traject stopt en u 50% van het betaalde geld terug ontvangt. Mocht het systeem inregelbaar zijn, dan wordt met een vervolg afspraak die in overleg met Joep wordt voorbereid hoe het systeem ingeregeld moet zijn. Mogelijk dat een derde ronde nodig is om de finishing touch te doen.
Mocht u interesse hebben en willen aanmelden, dan kunt u dat doen door een email te sturen naar . U kunt ook direct deze link aanklikken voor het aanmelden, u kunt dan direct een datum kiezen voor een eerste bezoek.
De hoeveelheid water
Er ontstaan klachten als de CV slecht ingeregeld is. Door de ene radiator stroomt veel water, terwijl eenzelfde radiator in een andere kamer nauwelijks water krijgt. Met als gevolg: temperatuurverschillen tussen vergelijkbare vertrekken.
Bij een goed ingeregelde cv-installatie stroomt er door iedere radiator naar verhouding evenveel warm water. Dit wordt bepaald door de instellingen van pomp, radiatorkranen en voetventielen onder in de radiatoren.
Als het water goed verdeeld wordt over de radiatoren, is er sprake van een waterzijdige balans. Is deze balans niet goed, kan waterzijdig inregelen een oplossing bieden. De temperatuurverdeling in huis zal dan evenwichtiger zijn. CV Tuning gebruikt de temperatuur voor het inregelen en stelt dat in combinatie met het opnieuw instellen van ketel, pomp en kamerthermostaat de installatie in de woning wel 9% zuiniger zal zijn.
Lees hier meer op Hier.nu over waterzijdig inregelen, en op het Regionaalenergieloket.
Bekijk ook dit filmpje.