Energie Duurzaam Hengstdal

Energie

Hengstdal is een van de eerste Nijmeegse wijken die volledig van het aardgas af gaan. We zoeken daarom naar alternatieven. Samen met buurtbewoners, gemeente, woningcorporatie, netbeheerder en andere partners. Hier volgt een overzicht van groepen en diensten. Ze zijn in principe gratis, als er kosten aan verbonden zijn staat dat erbij. Wij werken meestal met vrijwilligers en hebben geen commercieel doel.

Appeltaartsessie

We ondersteunen “Appeltaartgesprekken” om tips voor energiebesparing etc. uit te wisselen met buren en kennissen. Duurzaam Hengstdal levert de appeltaart. Tips over isoleren vind je hier.

CV optimalisatie

Door je CV-installatie goed af te laten stellen, bereik je een lager gasverbruik – ook goed voor de portemonnee (eigen bijdrage gevraagd).

Warmtescan

Laat een warmtescan maken van je woning met behulp van een infraroodcamera die warmtelekken laat zien. Kan alleen in de winter uitgevoerd worden (eigen bijdrage gevraagd).

Blower Doortest

Met deze test ontdek je waar in je huis koude lucht binnen komt (eigen bijdrage gevraagd). Een blowerdoortest in combinatie met thermografisch onderzoek (warmtescan) geeft een compleet beeld van luchtlekkages en thermische bruggen.

LED-Koffer

Een leenkoffer om een week lang allerlei verschillende Led lampen te kunnen uitproberen.

Inductiekoffer

Een leenkoffer met inductieplaten waarmee wijkbewoners kunnen ervaren en oefenen met koken op inductie.

Zonnedak

Wijkbewoners in postcodegebieden (een postcoderoos) kunnen investeren in een coöperatie die panelen plaatst, waarvan ze mede-eigenaar worden. Ze worden beloond met een fiscale korting op de energiebelasting.

Gemeentelijk warmteplan

Duurzaam Hengstdal denkt met de gemeente mee over alternatieven voor aardgas in Nijmegen.

Aardgasvrijgroep

Een groep die regelmatig met elkaar van gedachten wisselt over alternatieven voor aardgas in Hengstdal.

Buurt Energie Systeem (BES)

We onderzoeken met netbeheerder Alliander, de gemeente Nijmegen en woningcorporatie Woonwaarts de mogelijkheid van een BES in de bomenbuurt-oost.