Ad van Dortmont

Ad uit de Gelderselaan timmert aan de weg en heeft een verhaal

Ad is een wijkgenoot uit de Gelderselaan die je kunt kennen als je op zoek bent naar informatie over duurzame verwarming.  
Hij schreef dit jaar op nijmegen-oost.nl over innovatieve PVT-panelen en gaf daarover 5 september de hele middag informatie bij onze puike picknick op de Limos. Ook ontving Ad tijdens de nationale klimaatweek en groene vrijdag eind oktober vele geïnteressseerde gasten in zijn huis bij de duurzame huizenroute (zie hier).
 

De grote belofte van PVT panelen
Ad vertelde daar vooral over PVT-zonnepanelen, waar hij heel enthousiast over is. Deze panelen wekken net als gewone zonnepanelen (PV panelen) stroom op, maar geven aan de achterkant ook warmte (T) af. Deze warmte wordt opgenomen door een vloeistof die daar net als bij een zonnecollector doorheen stroomt. De panelen kunnen zo warmte leveren met veel minder energie dan de standaard warmtepompen (die ook nog eens heel lawaaiig zijn). Een technisch slimme truc met ook nog een héél bijzonder, namelijk 40-50 % hoger, rendement.

Interessant voor de energietransitie, omdat het weliswaar hogere investering vraagt, maar over 15 jaar al een stuk voordeliger is. En het electriciteitsnet hoeft dan minder te worden versterkt. Ook zouden minder zonnevelden en windmolens op land nodig zijn. Ad vindt dat PVT veel meer aandacht verdient en werkt daarom graag samen met andere pleitbezorgers voor echt duurzame energietransitie richting ministeries.

Direct bruikbare adviezen
Behalve advies voor de grote transities, heeft Ad ook ervaring met twee effectieve besparingsmaatregelen in huishoudens.   
Hij adviseert u daarvoor een eenvoudige, én een wat ingrijpender maatregel om direct energie te besparen.

1. Stel op je gasketel de radiatortemperatuur in op 50 graden. Check het hele stookseizoen wel of je installatie de huiskamer in 2-3 uur van 16 naar 21 graden kan verwarmen. Als dat lukt dan is je woning voldoende geïsoleerd en zijn je radiatoren geschikt voor verwarming door een warmtepomp. Als het langer duurt, moet je meer isoleren. Je kunt ook ventilatortjes onder je radiatoren plaatsen zodat je de warmte beter verspreidt.

zet hem op 50

2. Verwarm zo weinig mogelijk ruimtes in huis en gebruik daar triple glas met twee luchtlagen. Bijvoorbeeld in je huiskamer. Ietsje duurder dan HR++ glas, maar véél beter en met speciale hulp-latjes ook toepasbaar in de meeste oude deuren en ramen.  

Triple glase

Voor meer informatie over Huis Verwarming met Warmtepomp en PVT-panelen kun je hier verder lezen.

Disclaimer:
In dit interview staan adviezen die niet per se de adviezen van Duurzaam Hengstdal zijn.