Zonnepanelen

Tweede Kamer verklaart afbouw salderingsregeling controversieel

Nieuws voor iedereen met zonnepanelen!

De Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken & Klimaat heeft aan de Tweede Kamer gevraagd om het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling controversieel te verklaren. Controversiele onderwerpen kunnen niet meer door het demissionaire kabinet in de lopende kabinetsperiode behandeld worden. De Tweede Kamer heeft begin februari inderdaad de afbouw van de salderingsregeling controversieel verklaard. Daarmee wordt de wet in de Tweede Kamer pas na de verkiezingen behandeld.

Uitstel maar geen afstel

Om in de praktijk daadwerkelijk op 1 januari 2023 met de afbouw van de salderingsregeling te kunnen starten, moeten zowel de netbeheerders als de energiebedrijven diverse voorbereidingen treffen. Zo moeten de netbeheerders ervoor zorgen dat alle kleinverbruikers afname en teruglevering (invoer in het electriciteitsnetwerk) apart kunnen meten. Voor 1 januari 2023 moeten alle kleinverbruikers daarom een aanbod van hun netbeheerder hebben gekregen om een geschikte meter te laten installeren die aan de verplichting voldoet dat afname en invoeding apart kunnen worden gemeten. 

Lees alles over de (afbouw van de) salderingsregeling op Solar Magazine.

Het nieuwsbericht op Nu.nl.

Op de perswebsite van Solar Solutions Solar365.nl staat een opinie-artikel: “Zo kan de salderingsregeling behouden blijven”:

“De belangrijkste reden om de salderingsregeling af te schaffen is natuurlijk dat het de overheid te veel geld zou kosten. Toch verbleken de paar honderd miljoen euro die via de salderingsregeling bij consumenten terecht komt bij de bedragen die er vanuit de SDE-pot worden uitgedeeld. Shell ontvangt binnenkort € 1,5 miljard om zijn eigen afvalgassen ondergronds op te slaan. Mag er dan ook nog een relatief klein bedrag gereserveerd blijven om een brede, door miljoenen PV-bezitters gedragen energierevolutie te bewerkstelligen?”