regenwater opvangen

Vang jij al regenwater op in je tuin?

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met hitte, langdurige droogte en extreme hoosbuien. Deze hoosbuien kunnen flink wateroverlast veroorzaken met ondergelopen straten, tuinen en kelders als gevolg.

Het wordt steeds belangrijker om regenwater vast te houden op de plek waar het valt, namelijk in de bodem. In jouw tuin kun je droogte, hitte en wateroverlast tegengaan door zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. De beplanting houdt het regenwater langer vast. Bij extreme regenval kan het water in de bodem wegzakken en wordt het riool minder belast. Groene tuinen en bomen bieden in de zomer verkoeling. En je vergroot het leefgebied van veel vogels, insecten en andere (bodem) dieren. 

Met het plaatsen van een regenton, of regenwaterschutting vang je zelf regenwater op in de tuin. Zo heb je altijd een voorraad water voor je (tuin)planten wanneer het even niet regent. Plaats de ton wel in de schaduw, zo blijft het water helder en fris. En met een deksel op de ton voorkom je overlast van muggen. Je kunt ook een regenpijp loskoppelen zodat het water rechtstreeks naar de tuin gaat of kiezen voor waterdoorlatende bestrating op de inrit.

Zie:

Actie Pijpenkappuh!

Subsidie afkoppelen regenpijpen