band-met-zonneauto

Festival Hengstdal

WIJK VAN DE TOEKOMST

Op zondag 16 juni werd het festival ‘Hengstdal wijk van de toekomst’ gehouden op het plein vóór het AZC (Dommer van Polderveldtweg) Onder tromgeroffel van Slagwerkgroep Neerbosch Oost werd wethouder Tiemens in de zonneauto van team TU Eindhoven het festivalterrein op gereden. Dag-presentatrice, RTL-weervrouw, Margot Ribberink ontving haar en het Eindhovens solar-team als start van een gezellige en leerzame middag over alle duurzame initiatieven van onze wijk.

Het onderwerp duurzaamheid in onze wijk kwam in heel verschillende richtingen aan bod: Van groen en biodiversiteit, tot warmtepompen en informatie over aardwarmte; van vegetarisch eten tot regenwater afkoppelen; van het isoleren van je huis tot de waarde van keurmerken;  van koken op inductie tot gemeentesubsidie; van circulariteit via een Repair Café tot energie-advies; van sociale duurzaamheid in Stip Oost tot elektrische laadpalen; van soep uit buurtkas tot een 360 graden film over Hengstdal. 

Herstelcafé

Natuurlijk had de zonneauto veel bekijks, maar ook interessant waren de korte interviews met de wijkbewoners over hun eigen manieren van verduurzaming. De muziek van buurtgenoten en de duurzaamheid-PubQuiz maakten er vooral ook een gezellige middag van. Naast de diverse eetkraampjes werd ook door de foodtruck Bollyfoods gezorgd voor lekkere hapjes. De stadsdichter was aanwezig die met zijn dichtkunst zorgde voor de nodige diepgang. Kinderen hadden veel plezier met het bouwen van een waterraket en natuurlijk in het speeltuintje. Blij en trots zijn we met het nieuwe watertappunt dat symbolisch werd geopend en gedurende het festival ook al gebruikt kon worden.

Het festival werd naar schatting door vijfhonderd mensen bezocht, en er was belangstelling voor alle onderdelen. Organisator Duurzaam Hengstdal is blij met deze opkomst. We zagen vooral veel mensen die we nog niet van onze informatiebijeenkomsten kenden. We merken dat met een festival over de brede overgang naar een duurzame wereld en wijk, ook de belangstelling voor de transitie naar een aardgasvrije wijk aangewakkert wordt. Het festival liet zien dat de beweging naar een duurzamere, groenere en aardgasloze toekomst ook een feest kan zijn, als we er zelf de slingers voor ophangen. 

Bezoekers-festival

We bedanken Coop te Plate, Armeense delicatessenzaak Anushka en ijssalon Gianni voor de door hen ter beschikking gestelde prijzen en de ijscokar op zonne-energie van Wiek 2 voor de ijsjes. Ook dank aan de bewoners van de Dommer van Poldersveldtweg voor hun feesttent (het ‘dommerdak’) en voor stroom- en watergebruik van aanwonenden. Natuurlijk bedanken we al die vrijwilligers voor hun inzet om dit feestje mogelijk te maken.


Tenslotte brengt zo’n festival ook weer nieuwe dingen op gang; 

(zie ook onderaan de nieuwsbrief)

  • Demo inductiekookplaten zijn beschikbaar om thuis uit te proberen, 
  • Duurzaam Hengstdal is iedere woensdagmiddag in STIP aanwezig voor vragen van wijkbewoners en om mee te denken over verduurzaming, aardgasvervanging, etc.
  • Er is een Repair Café in oprichting waarvoor we ook uw handige medewerking vragen.
  • Een aantal andere ideeën om duurzaamheid nog dichter bij uw voordeur te brengen, worden nog geconcretiseerd. 
  • We roepen iedereen op zijn of haar specifieke capaciteiten in te zetten
    (u kunt iets betekenen).

Kom meedenken en doen,
want u kunt samen met ons
veel bereiken in onze wijk!

Foto's Festival
Fotografie: Laura Heinig
Logo festival