Vlindertuin

25 jaar Vlindertuin

25 jaar Vlindertuin Hengstdal is reden voor Feest

25 jaar geleden, toen het bij ons nog flink kon regenen inclusief hoog water (de Ooijpolder was net ontruimd), begonnen twintig enthousiaste buren in Hengstdal aan de herinrichting van een vervallen parkje. In de tuin staan nu meer dan 100 bijzondere bloemen en planten en op 5 september gaan we dit tussen 13.00 en 16.00 vieren.

De gemeente had het terrein samen met woningbouwvereniging De Gezonde woning twee jaar lang gebruikt voor de bouwkeet en opslag bij de renovatie. Greet Pothast uit de Meidoornstraat besloot daar met tal van mensen iets moois van te maken. Het idee van een tuin voor vlinders, insecten en mensen sprak aan en veel buurtbewoners bleken bereid daar maanden lang wekelijks voor te overleggen.

Vlindertuin

Greet ontwierp de padenstructuur met de vorm van vlindervleugels. Bioloog Rene van Loon pleitte voor de aanplant van inheemse soorten als geschikte voedsel- en waardplanten voor de insecten. Wilde appelbomen bijvoorbeeld met kleine maar heerlijke appeltjes en een gemengde heg met Sleedoorn, Meidoorn, Wegedoorn, Kornoelje en wilde rozen. Verder schaften ze bij Wil Wellen van kwekerij de Schutsboom insectenvriendelijke plantensoorten aan. Wil en stadsecoloog Gerda Hendriks gaven beheersadviezen, en er was financiële ondersteuning van instanties en van 25 bedrijven waaronder de toen nog bestaande wijkwinkel uit 1978.

Speeltuin

Toen de gemeente het pleintje en de paden had laten aanleggen hebben deze werkers van het eerste uur jarenlang elke zaterdagochtend zelf de handen uit de mouwen gestoken. In het tweede jaar hebben ze een grote vijver uitgegraven, wat een onweerstaanbare aantrekkingskracht had op de kinderen uit de buurt. Wilgenspecialist Ben Braster vlocht toen met behulp van ouders en kinderen ook nog een heuse tipi en een compostreservoir in elkaar. Die hadden zoals verwacht niet het eeuwige leven, maar ze waren lang populaire speelobjecten en extra sieraden voor de tuin.

Opkomst en dreigend verval

In een paar jaar groeiden  de sprieten tot bomen en leverden jaarlijks heerlijke geurige wilde appeltjes en mispels. En elk seizoen waren er tal van bloemen tussen het welige tierende gras. De werkers vonden na een paar jaar nog maar een enkele hondendrol en het enige vandalisme bestond  uit het dumpen van overbodige tuinplanten. Er kwamen tal van bijen en vlinders op bezoek en de  tuin had alleen nog onderhoud nodig. En daar wrong de schoen: mensen verhuisden of gingen iets anders doen waardoor het aantal werkers afnam en er tenslotte niemand overbleef.

In de tuin gingen tien jaar lang de planten hun eigen gang. Het hoge gras verdrong veel bijzondere en minder sterke planten: alleen in het voorjaar waren nog bloemen te zien en de vijver was lek. Gelukkig bleef de afdeling groen van de gemeente twee keer per jaar gras en heg maaien.

In 2013 deed Jolande Spierings van de gemeente een stevige poging om met een werkdag buurtbewoners te inspireren, samen met medewerkers van Standvast bij hun 100 jarig bestaan. De opkomst was helaas nihil.

In 2014 lukte het een paar buurtbewoners wel een nieuwe start te maken door deur aan deur te polsen en vooral weer klein te beginnen. Als eerste vervingen ze het lek geraakte vijverfolie waardoor er nu al weer zes jaar kikkers en kikkervisjes zwemmen en kinderen kunnen vissen en spelen.  

Appeltaart

Meer mensen gingen meewerken. De 3e zaterdag van de maand werd de vaste werkochtend, met ruimte voor gezelligheid en warme appeltaart bij de koffie. Daartoe bouwde Henk Horstink een kleine oven die hij af en toe opstookt voor het goede doel. Een keer per jaar organiseren ze ook een feestje met zelf meegebrachte drank en eten en muziek voor de buurt.

Publiek in Vlindertuin

Buurtkas en water

In maart 2019 werd de tuin uitgebreid met een buurtkas en in september kon daarvan samen met Buurttafel limos10 een oogstmaaltijd gehouden worden voor 60 buren op de Limos. Van de gemeente heeft de tuin een putkast gekregen voor sproeiwater. Daarmee is de tuin klaar voor de toekomst.    

Spelende kinderen

Iets om te vieren, dus feest!

Met instemming van de Veiligheidsregio wordt zaterdag 5 september het jubileum gevierd. Zie voor aanmelding en details de aankondiging elders in deze nieuwsbrief, in de wijkkrant en op www.nijmegen-oost.nl.