De zomer zindert en daarmee ook de vraag hoe we beter kunnen omgaan met hitte in de stad. Want Nederland wordt steeds warmer. En dat niet alleen, we verliezen ook steeds meer natuur. Een goede reden om aandacht te besteden aan het groen om ons heen. Wanneer je een rondje door Hengstdal fietst, kom je verschillende groene initiatieven tegen die door bewoners gestart zijn. De gemeente steunt dit, soms met meer en soms met minder succes
Zomaar een tuin bij een flat aan de Hengstdalseweg. Er staan fruitbomen en aan de muur hangt een plakkaat met “Het hofje van Hengstdal”. Hier wordt samen getuinierd door bewoners. Even verderop is er een uitbundige bloemenweelde te zien in het Moerbeiplantsoen, waar bewoners niet alleen mooie planten maar ook kunstobjecten hebben geplaatst. Een fijne plek om zomaar even te zitten.
Foutje bij aanleg van wadi’s
Aangekomen bij het Zilverdenplantsoen, zien we een terrein dat klaar ligt om ingeplant te worden in de herfst. Nu de nieuwbouw in de Lijsterbesstraat klaar is kunnen bewoners aan de slag met deze buurttuin, waar de gemeente wadi’s voor heeft gemaakt. Een wadi is een diepte waarin overtollig regenwater kan worden opgevangen. Navraag leert dat dat niet helemaal goed is gegaan. De wadi’s zijn namelijk zo aangelegd dat er geen water in stroomt. Hier moet dus nog iets hersteld worden, voordat het plantsoen kan worden ingericht.
Natuurtuin Onder de Rode Beuk
Het slot van mijn fietstocht brengt me bij de tramlus bovenaan de Hengstdalseweg. Hier onderhoudt een aantal bewoners Natuurtuin Onder de Rode Beuk. Ondanks de droogte staan de wilde bloemen er prachtig bij. Ik trof Pouwel Slurink, één van de vrijwilligers, terwijl hij aan het wieden was. “We hebben hier in de afgelopen jaren vooral bramen verwijderd”, vertelt hij. “En kweek, dat is dat lange gras dat overal tussendoor komt. Ook hebben we coniferen en hun stronken verwijderd. Dat was een enorm karwei. We zijn daardoor nu wel topfit.” De gemeente Nijmegen ondersteunde aanschaf van tuingereedschap en plantmateriaal en voert regelmatig groenafval af.
Moestuintjes bij de Muze
Veel mooie initiatieven dus. Sommige zijn er al jaren, sommige zijn half af en sommige zijn nog in de startfase. Dat laatste geldt voor het plan om schooltuintjes aan te leggen bij basisschool De Muze. Hierover is contact gezocht met de gemeente, maar door de Coronacrisis laat een antwoord nog op zich wachten. Vijf vrijwilligers hebben zich inmiddels aangemeld om dit idee van de grond (of eigenlijk in de grond) te krijgen, maar er zijn nog meer mensen nodig. Lijkt het je leuk om mee te doen?
Aanmelden kan via .
Helene Stafleu
Bekijk hier de lijst met buurttuinen in Hengstdal (Nieuwsbrief 3).
Zie ook deze pagina.