kapot = wegsmijten … of juist niet?
U kent het misschien wel, ze vallen uit elkaar, die fijne, goed zittende, comfortabele schoenen, waarop u tientallen kilometers zonder klachten gelopen hebt. En ze waren destijds niet eens zo duur.
Ze nu nog laten repareren is toch wel een prijzige oplossing. Bijna een kwart van de nieuwprijs en dan heb je nog altijd oude schoenen. Van de andere kant zitten ze zo lekker en het is maar de vraag of nieuwe schoenen dat ook zullen doen? Of moet je die eerst weer inlopen, met de kans dat ze minder goed aansluiten op je wensen?
Steeds vaker kiezen we bijna automatisch voor nieuw. Waarom eigenlijk? Omdat het kan, omdat nieuw nog maar weinig kost, omdat het makkelijk is? Regelmatig heb ik een leren jack opnieuw laten voorzien van een nieuwe rits. Het jack was al van mijn vader, is nu zo’n zestig jaar oud en heeft een rits of vijf zes gekend. Het zat me als gegoten en ik heb er lang en met veel plezier gebruik van gemaakt. Helaas ben ik er uitgegroeid.
Eigenlijk kan dat bij heel veel spullen die we hebben. Zo kan een fiets met het juiste onderhoud wel generaties meegaan, een klok eindeloos hersteld worden, kleding vermaakt en hersteld worden en ga zo maar door.
Met een ruim aanbod aan specialistische herstellers in en bij de wijk, is dat eigenlijk eenvoudiger dan iets nieuws gaan kopen. Met o.a.
- een klokkenmaker,
- een naaiatelier,
- een fietsenmaker
- een doe-het-zelf-zaak
zijn we in Hengstdal rijkelijk bedeeld met de mogelijkheid dierbare, mooie, of gewoon prettige spullen een tweede, of zelfs derde leven te geven. Het is daarbij goed voor de portemonnee, voor de lokale economie en ook nog zeer duurzaam.
Peter Daanen,
Inwoner van Hengstdal en coördinator bij Duurzaam Hengstdal