Steenbreek

Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek is een campagne om de tuin (particulieren) en de openbare ruimte (gemeente) groener te maken. We nodigen bedrijven op de verschillende bedrijventerreinen ook uit om mee te doen. Samen voor een groene stad. In Nijmegen is De Bastei de trekker van de Steenbreek campagne.

Steenbreek Nijmegen

In groene tuinen kan bij hoosbuien het regenwater gemakkelijker wegzakken in de grond. Het voorkomt dat het riool overbelast raakt. Ook voorkomen zo dat kelders onderlopen. Met meer groen in de stad blijkft het ook koeler. Stenen warmen op en houden de warmte vast. Lees ook het onderzoek over Klimaatadaptie en Steenbreek.

Minimaal 100.000 tegels

Met Operatie Steenbreek willen we elk jaar (minimaal) 100.000 tegels vervangen door groen. In 2018 stond de teller op 190.000 verwijderde tegels, in 2019 op 118.673 en in 2020 – ondanks de coronamaatregelen – op 98.557 tegels. In totaal dus 407.230 tegels. Voor dit jaar streven we  opnieuw naar minimaal 100.000 tegels eruit. Doe je mee?

Al meer dan 400.000 tegels

Steenbreek record

Wethouder Harriët Tiemens nam dinsdag 16 februari 2021 het eerste exemplaar van het jaarverslag van Operatie Steenbreek Nijmegen in ontvangst uit handen van directeur Hans Hooijmaijers van De Bastei. Ze is enthousiast over de behaalde resultaten. “Ruim 400.000 tegels zijn tot nu toe vervangen door groen! Door de droge, hete zomers zien steeds meer mensen in dat ze zelf iets kunnen doen om het huis en de straat leefbaar te houden. Groen helpt daarbij, want groen zorgt voor koelte tijdens tropische dagen.”

Wat kun je zelf doen?

Vervang zo veel mogelijk stenen in jouw tuin. Je kunt daarnaast ook denken aan het afkoppelen van je regenpijp (installeer een regenton), het groen maken van je dak en het aanleggen van een geveltuintje.

Vanuit de Operatie Steenbreek geeft men als richtlijn voor een ‘groene tuin’: minimaal 60 procent groen en maximaal 40 procent grijs. De gemeente stelt hiervoor subsidies beschikbaar.

De Bastei helpt ook: zij halen gratis, met Onder de Bomen, je verwijderde tuintegels op, je kunt gebruikmaken van ons tuinadvies en we helpen je, indien nodig, met het aanvragen van de subsidie. Kijk hier naar ons totale aanbod om jou te helpen met het groener maken van je tuin!

Landelijke Stichting Steenbreek

Operatie Steenbreek Nijmegen is lid van de landelijke Stichting Steenbreek. De campagne in Nijmegen wordt gefinancierd door de gemeente Nijmegen en Waterschap Rivierenland. Vanuit De Bastei werkt men aan een netwerk van organisaties, bedrijven en particulieren die samen optrekken om Nijmegen groener en waterbestendiger te maken!

Stichting Steenbreek is in 2015 opgericht om concreet actie te gaan voeren vóór groen en tegen grijs (stenen) in de tuinen en openbare ruimten: Operatie Steenbreek. Gemeenten, waterschappen, provincies kunnen lid worden van Stichting Steenbreek en op eigen wijze campagne voeren om groen in de leefomgeving te promoten.

Wat 2021 betreft gaat het campagneteam van Operatie Steenbreek zich in 2021 nog meer richten op versteende wijken in de stad. 


Downloads:

Flyer ‘Stenen eruit, GROEN erin!’

Jaarverslag ‘Stenen eruit, GROEN erin!’

Links:

Aanbod voor bewoners

Veel gestelde vragen over Steenbreek