Elk oppervlak heeft een bepaalde temperatuur en straalt (afhankelijk van de omgevingstemperatuur) warmte uit. Deze warmtestraling is met het blote oog niet te zien. Voor een warmtebeeldcamera is dit geen probleem. Met behulp van infraroodtechniek wordt het verschil in warmte-uitstraling zichtbaar gemaakt.
Met het beeld van een warmtebeeldcamera kun je dus perfect zien waar mogelijke koudebruggen, isolatie problemen of lekkages zitten. Je kunt dus niet ‘door materiaal heen’ kijken, maar wel een lekkage dieper in de muur waarnemen. Doordat het ‘koude’ vocht in een ‘warme’ muur condenseert ontstaat er een temperatuurverschil. Het gecondenseerde vocht koelt het materiaal af, waardoor het temperatuurverschil duidelijk waarneembaar is.
Voor een goed warmtebeeld moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen binnen- en buitentemperatuur. Er mag geen verstoring door zonnestralen of neerslag zijn. ’s Winters vroeg in de ochtend of bij bewolking zijn de omstandigheden daarom het beste.
Zie ook informatie van Milieucentraal over Warmtebeelden.
Neem contact op met Duurzaam Hengstdal als je geïnteresseerd bent in een warmtescan. Er wordt een eigen bijdrage van 25 euro gevraagd.