energiearmoede

Energienood

Bij Duurzaam Hengsdal kwam onderstaande mail binnen. We hebben de brief geanonimiseerd, maar we hebben uiteraard toestemming van betrokkene om hem in deze nieuwsbrief te plaatsen.

Beste mensen van Duurzaam Hengstdal, beste Noël,

Dit is een brandbrief, die ik ook naar Woonwaarts stuurde, omdat ik niet meer weet hoe ik straks mijn vaste lasten kan betalen, een situatie die voor velen geldt.

Mijn energiecontract loopt per 1 juni af, ik betaal nu €100 per maand voor groene stroom en groen gas samen. Maar nieuwe energiecontracten gaan meer dan €375 per maand kosten, bij welke leverancier dan ook. Ik ben een alleenstaande ouder met een klein inkomen; ik heb twee studerende dochters en een lieve kat waar ik dol op ben. Na aftrek van vaste lasten en boodschappen houd ik elke maand slechts een paar tientjes over voor onvoorziene kosten, kleding en schoeisel. Ik werk, maar met mijn kleine inkomen zit ik echter net over de drempel van 120% van het bestaansminimum, waardoor ik niet in aanmerking kom voor die €800 compensatie vanuit de regering. Voor mij is zo’n extreme stijging van vaste lasten gewoon niet betaalbaar, ik heb het simpelweg niet! En nu de afschuwelijke oorlog in Oekraïne maar voortduurt, begin ik toch een beetje in paniek te raken.

Ik woon in de wijk Hengstdal in Nijmegen Oost, een pilotwijk voor wat betreft als eerste van het gas af. Duurzaam Hengstdal is hier ook al jaren druk mee. Ik heb mijn verhuurder Woonwaarts gemaild met de vraag: ‘haal ons alstublieft zo snel mogelijk van het gas af, nog voor de winter weer aanbreekt.’ In mijn wijk wonen veel meer mensen zoals ik; werkend maar met een te klein inkomen om deze klappen op te kunnen vangen. Ik weet werkelijk niet hoe we het moeten gaan redden… Ik houd er daarom ernstig rekening mee, dat ik vanaf juni afgesloten zal moeten worden van het gas. Daar red ik mij wel mee in de zomer, dan is er genoeg zon en jezelf wassen kun je tenslotte ook bij de koude kraan. Maar in de winter wordt het penibel. Ook kook ik momenteel nog op gas.

Kan Duurzaam Hengstdal middels lobby misschien helpen om de huurhuizen in Hengstdal versneld van het gas af te halen? Dan dragen wij gelijk ons steentje bij voor wat betreft de boycot op Russisch gas. Jullie hebben al jaren goede contacten bij Gemeente Nijmegen en Woonwaarts, kunnen jullie misschien voor ons huurders pleiten? Wij kunnen zelf niks regelen op dit gebied, wij zijn afhankelijk van de verhuurder.

Ik hoor graag of jullie mij en anderen kunnen helpen, wat de mogelijkheden zijn.

Met hoop en een vriendelijke groet,

Tot zover de brief.

De nood is hoog

We weten dat voor veel mensen de nood hoog is. Helaas kan DH er maar heel beperkt wat aan doen, maar we zien het als een aansporing om in ieder geval de warmtetransitie te bespoedigen. Natuurlijk zullen we waar mogelijk er politiek op aandringen er stante pede werk van te maken. Een eerste actie van de gemeente is een aankondiging op https://www.nijmegen.nl/diensten/uitkering-schulden-laag-inkomen/compensatie-energiekosten/.

Een ander initiatief is: https://www.energiebanknederland.nl/.

Intussen stuurde de briefschrijver nog de volgende complicatie die ook voor velen herkenbaar zal zijn:

In aanvulling op mijn vorige mail nog het volgende, want het verhaal wordt nog gekker. Ik heb vandaag geïnformeerd bij Vandebron, mijn energieleverancier, hoe het in z’n werk gaat met je laten afsluiten van aardgas. Ik moet daarvoor bij netbeheerder Liander zijn, de afsluiting kan maximaal voor 12 maanden en het verzegelen kost mij ca. €100. Na een jaar moet ik beslissen of ik weer aangesloten wil worden, anders moet de hele gasaansluiting verwijderd worden, en dit kost me circa. €600!

Als de gemeente Nijmegen en Woonwaarts binnen één jaar onze huizen dus niet aardgasvrij hebben gemaakt, dan raak ik nog verder in de financiële problemen. Terwijl dit alles juist begonnen is, omdat ik de torenhoge nieuwe gasprijs niet kan betalen. Ik zit vast in een cirkel. Er lijkt geen uitweg, welke keuze ik ook maak. Het is om radeloos van te worden.

Ik wil mijn benarde ‘tussen wal en schip-situatie’ gaan voorleggen aan de politiek en gemeente Nijmegen, want er moet iets gedaan worden. Voor mij, maar ook voor al die andere mensen voor wie dit geldt. Van een kennis hoorde ik dat ik al de derde persoon ben van wie hij dit zelfde verhaal hoorde…

Deze energienood speelt ook in andere wijken. Duurzaam Hengstdal gaat in gesprek met andere buurtinitiatieven en de energieambassadeurs/energiecoaches van het Huis van Compassie, om te kijken wat we gezamenlijk kunnen doen aan deze noodsituatie van onze bewoners.

Uitkering voor iedereen tot 130% van sociaal minimum

De gemeente Nijmegen heeft inmiddels bekend gemaakt, dat iedereen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum een uitkering van € 600,- krijgt. De ontvangers van de eenmalige energietoeslag zijn inwoners met een gemeentelijke uitkering en inwoners die bij de gemeente bekend zijn omdat zij een Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering (CAZ) hebben. Zij ontvangen binnenkort meer informatie. Door de grootte van de groep is het bedrag van de toeslag € 600,-. De gemeente heeft het voornemen om op een later moment nog eens € 200 uit te betalen aan inwoners die de energietoeslag ontvangen. Omdat de gemeente nu niet genoeg geld krijgt om dat te kunnen doen, moet de gemeenteraad hier in juni een besluit over nemen.

Zie ook: Eenmalige energietoeslag op de website van energieambassadeurnijmegen.nl.