ijssalon

De duurzaamheid van IJssalon Ghiani

In deze rubriek laten we een bedrijf of organisatie aan het woord over de vraag wat zij aan duurzaamheid doen.

ijssalon

In Hengstdal is IJssalon Ghiani een begrip, wat je goed kunt zien aan de lange rijen voor de deur. Sinds deze zomer mogen er geen plastic bakjes meer aangeboden worden. Maar Ghiani is al veel langer aan de slag met de verduurzaming van zijn bedrijf.

Giovanni Ghiani, die sinds 2009 zijn IJssalon heeft aan de Van ’t Santstraat, is een voorloper op het gebied van duurzaamheid. “We hebben ooit een rapport laten maken door een bureau dat ons hele bedrijf heeft doorgelicht op duurzaamheid”, vertelt hij. “Dat heeft goede adviezen opgeleverd en wat wij nu onder andere doen, is ons koelwater hergebruiken.” Daarnaast wordt er gewerkt met duurzame verpakking. Sinds 4 juli van dit jaar mag de horeca geen plastic lepeltjes, rietjes, bekers en bakjes meer aanbieden. Bedrijven mogen hun bestaande voorraden nog opmaken, maar mogen daarna alleen nog verpakkingen aanbieden die biologisch afbreekbaar zijn. Giovanni vertelt dat het nog een zoektocht is naar de juiste producten. “Wij hebben nu papieren bakken om ijs mee te geven waarmee mensen moeten reizen, maar die houden het ijs minder lang koel. En zelf ben ik eigenlijk een groot voorstander van plastic want dat is prima te recyclen. Plastic zou een heel duurzaam product kunnen zijn, maar de mensen kunnen er niet mee omgaan. Verduurzaming begint naar mijn idee met het gedrag van de mensen. Ik had een bak met plastic lepeltjes op de toonbank staan maar die heb ik weggehaald. Kinderen namen er soms een handvol van mee. De ouders zouden kunnen zeggen: je hoeft niet alle kleuren te hebben. Daarmee begint duurzaamheid.”


Vegan ijs

In de wijk is ijssalon Ghiani vooral bekend om zijn heerlijke veganistische schepijs. Het aanbod is ruim, en dat is goed nieuws, want het is voor het milieu van belang dat we allemaal wat minder dierlijke eiwitten eten. Het blijkt nu dat dit ijs door veel mensen lekkerder wordt gevonden dan gewoon ijs dat van melk gemaakt wordt. “Van de 30 smaken in mijn winkel zijn er nu 12 vegan,” vertelt Giovanni, “maar ik durf te voorspellen dat over een paar jaar nog maar 6 van de 30 soorten niet vegan zijn. Alleen hazelnoot, pistache en vanille zijn niet lekker zonder echte room. Wij ijsbereiders blijven ons wel steeds ontwikkelen. Op dit moment zijn proberen we om een goede veganistische mascarpone te ontwikkelen.” Wacht u overigens niet te lang, als u de spannende smaken van ijssalon Ghiani wilt proberen: eind september gaat de zaak weer een tijdje dicht voor de winterperiode.