Drukte bij kraam Duurzaam Hengstdal op Torremolimos

door Leon Schoonhoven

Op 17 september  was het weer zo ver, wijkfeest Torremolimos in Nijmegen-Oost. Dit jaar voor de tiende keer. De crew hadden het wederom perfect in orde: van allerlei kraampjes tot aan het prachtige weer toe. En niet te vergeten een keur aan muzikanten. Ik had gehoor gegeven aan de oproep van Noël Spauwen van Duurzaam Hengstdal om samen met hem een informatiestand te bemensen. Dat is altijd gezellig en de komst van Kladderadatsch en de Baddies maakten het nog aantrekkelijker. Wist je trouwens dat Noël ook 5 jaar lang deel uitgemaakt heeft van de Baddies? Die man is van alle markten thuis.

Het betekende wel dat ik al vroeg op moest om samen met Noël uit een tijdelijke opslag van Duurzaam Hengstdal – we zoeken nog een definitieve ruimte – spullen voor de markt te verzamelen. We kregen een kraampje aangewezen tussen een stalletje waar kindergezichtjes werden omgetoverd tot vlinders en het kraampje van Onder de Bomen, waar tweedehands kleding en houtsnijwerk werden verkocht. Bij beide buren was veel aanloop en enthousiasme, maar veel tijd om deze activiteiten gade te slaan was er niet voor ons, aangezien ons eigen kraampje ook veel belangstellende bezoekers lokte, zowel nieuwsgierige buren als fervente milieuliefhebbers.

Mensen kwamen vragen om verduurzamingstips, om zich aan te melden voor de warmtescan en/of de blowerdoortest of om een inductiekookplaat te lenen. Verder waren er vragen over de plannen van de gemeente om van het gas af te gaan, over de rondgang van de energiefixers in onze wijk en kwamen mensen vertellen hoe ze zelf al jaren een groene leefstijl omarmen. Ik was vooral onder de indruk van een mevrouw die op jaarbasis nog maar 200 kuub gas verstookt en nog steeds naar energiebesparende maatregelen op zoek was en een andere dame die al 44 jaar vegetariër is, wat in de begintijd best een grote uitdaging was met maar één vegetarisch restaurant in Nijmegen.
We spraken ook met een gemeenteraadslid van de PvdA over het ontbreken van een buurthuis in Nijmegen-Oost, want daar mag wel aandacht voor zijn.

Gelukkig vonden we tussen alle drukte door nog wel tijd om een paar heerlijke exotische hapjes te scoren bij bewoners van het AZC. Tevreden sloten we de middag af met een biertje samen met de vrijwilligers, die dit mooie wijkfeest weer hadden mogelijk gemaakt. Al met al een welbestede zondagmiddag.