Het prijsplafond verdwijnt. Wat betekent dat voor mij?

Per 1 januari 2024 stopt het prijsplafond voor energie. Heb je de afgelopen maanden een vast contract afgesloten? Dan is dit alles niet zo relevant. Maar anders is het goed om even stil te staan bij wat het voor je betekent.
 

De rijksoverheid heeft naar aanleiding van de enorme prijsstijging voor energie na de Russische inval in Oekraïne, per 1 januari 2023 een prijsplafond ingesteld. Daardoor betaalde een gebruiker maximaal € 0,40 per kWh elektriciteit (tot een maximum van 2900 kWh) en € 1,45 per m3 aardgas (tot een maximum van 1200 m3). Dat werd echter niet per jaar berekend, maar per dag, waarbij je in de wintermaanden een hoger verbruik per dag mocht hebben dan in de zomer. De maandelijkse voorschotten werden naar aanleiding van deze tabellen en het gebruikersprofiel berekend. Voor de meesten was dit een onnavolgbare puzzel.

De situatie na 1 januari 2024

Nu het prijsplafond gaat eindigen, mogen de energiemaatschappijen de marktkosten weer aan je doorberekenen. Dus als het gas duurder wordt, ga je meer betalen, ook boven die grens van € 1,45. Vergelijkbaar met de situatie van voor de komst van het prijsplafond. Het grootse verschil met de die periode is dat men nu wel weer lange termijncontracten kan afsluiten met vaste tarieven. Dat was in die hectische periode vóór het prijsplafond bij de energiebedrijven niet meer mogelijk.


Vast of variabel

Ben je met een vast contract beter af dan met een variabel contract? Dat hang af van de ontwikkelingen in de markt. Prijsstijgingen zijn vaak het gevolg van geopolitieke veranderingen en crises, en die zijn nooit te voorspellen. De gasprijs kan dalen. Dan betaal je met een vast contract al snel meer voor gas dan bij een variabel contract. Een wijziging in de gasprijs betekent doorgaans ook een wijziging in de elektriciteitsprijs.
Stijgt de gasprijs daarentegen(en daarmee de elektriciteitsprijs), dan ben je met een vast contract zeker van je maximumprijs. Met een variabel contract betaal je de marktprijs en die kan soms hard oplopen, zo hebben we geleerd.


Conclusie

Is wat je nu betaalt voor energie het maximale dat je je kunt permitteren, dan is het verstandig voor 1 januari een vast contract af te sluiten. Je hebt daarbij nog de keus uit een vast contract van 1, 2 of 3 jaar. Overigens zijn bij de meeste vaste contracten momenteel de prijzen doorgaans iets lager dan bij het prijsplafond.
Hoop je, na 1 januari, op een lagere energieprijs en durf je de gok aan dat deze ook flink kan stijgen, dan is een variabel contract een mogelijkheid. Met name als je zonnepanelen en een thuisaccu bezit kan een variabel contract voordelen opleveren.

Voor het zoeken van een zo gunstig mogelijk contract (vast of variabel) kun je gebruik maken van verschillende vergelijkingssites, zoals gaslicht.comindepender.nl, of energiekiezer.nl.

Peter Daanen