BES

BES

Duurzaam Hengstdal is van mening dat het BES-project in de bomenbuurt-oost zich op de goede weg bevindt. Wel vinden we het uiteraard belangrijk dat er voldoende aandacht is en blijft voor beveiligingen en garanties van het systeem. Dit is ook te lezen op de projectwebsite. Naast een algemene uitleg over het systeem, vindt u hier een uitgebreide lijst veel gestelde vragen, tien filmpjes die elk een aspect van het BES belichten en het hele informatieboekje met alle voorwaarden en garanties.
 
Eén buurtbewoner zei er het volgende over: ‘Als huurder van Woonwaarts heb ik zowel de BES-folder van Woonwaarts als de “eerlijke BES-informatie” van enkele bewoners gelezen. De schrijvers van de “eerlijke BES-informatie” zien een heleboel zaken misgaan, maar volgens mij valt dat wel mee. Woonwaarts stelt allerlei voorwaarden aan het systeem. Voldoet het BES niet aan deze voorwaarden, dan gaat het hele BES-project wat Woonwaarts betreft niet door. De meeste problemen die “eerlijke BES-informatie” voorspelt, vallen binnen die voorwaarden en kunnen daarom helemaal niet plaatsvinden.
 
Alles afwegende vinden we als meedenkers vanuit Duurzaam Hengstdal het BES een prima basis voor de toekomst. We zijn bovendien van mening dat het projectteam zoveel randvoorwaarden en checks heeft ingebouwd, dat als het tegenzit het hele BES niet doorgaat. Er is veel informatie beschikbaar, maar we zien dat niet iedereen over deze informatie beschikt. Op de projectwebsite, tijdens huiskamerge­sprekken en inloopbijeenkomsten kan iedereen de informatie krijgen die hij nodig heeft om te kunnen stemmen. Dan wordt duidelijk of 70 % van de huurders met Bes verder wil of niet.
 
Voor een geslaagde energietransitie in Hengstdal vinden we het BES een uitgelezen kans. Zowel technisch, financieel als bestuurlijk en sociaal. De energievoorziening niet meer overlaten aan de grote energiereuzen met dure aandeelhouders, maar door een coöperatie aan te gaan een stap zetten in de richting van een nutsvoorziening.