“CV-ketel eruit Warmtepomp erin”

een ervaringsverhaal van Eef Klaassen

“CV-ketel eruit Warmtepomp erin” Dat heb ik 4 jaar geleden uitgevoerd in ons huis aan de Hengstdalseweg. Destijds was het ook de naam van een experiment van een importeur van warmtepompen. Een goede kennis van mij is daar werkzaam en deed ons bovenstaand voorstel. Zij wilden bij een aantal bestaande woningen dit experiment uitvoeren om aan te tonen dat het mogelijk was om zonder een complete verbouwing en zonder maximale isolatie en vloerverwarming van het gas af te gaan.

Type woning en pomp

Ons huis is een tussenwoning uit 1948 met dubbel glas. Dak en muren zijn na-geïsoleerd en verder is er niets bijzonders. Onze cv-ketel heeft plaats gemaakt voor een lucht/water warmtepomp zonder verdere aanpassing aan de installatie en de radiatoren zijn gewoon blijven hangen. Er kwam een buitenunit in de achtertuin en een binnenunit inclusief een 200 liter boiler in de kelder. Ondertussen zijn we ook voor het koken overgestapt op inductie. De gasmeter is blijven hangen voor het geval dat…


Warmtepompt werkt, ook bij koude winter

Maar het verlangen naar het gemak van gas is in de afgelopen jaren volledig weggeëbd. We hebben een aantal winters meegemaakt met af en toe echt wel de nodige kou, maar binnen bleef het behaaglijk.
Na een bezoek van de “energiefixers”van de gemeente Nijmegen gaan wij definitief afscheid nemen van onze gasmeter. Zij hebben gratis onze grootste radiator in de woonkamer voorzien van ventilatoren en folie voor een optimale warmteafgifte bij een laag temperatuur cv-systeem. Op 11 oktober is onze gasaansluiting verwijderd !!!

Met bovenstaand “succesverhaal” wil ik maar eens een ander geluid laten horen in de energietransitie van de bestaande woningbouw. Ondanks het feit dat elke installateur die aan de warmtebehoefte van mijn woning gaat rekenen zal zeggen dat het niet gaat lukken met alleen een warmtepomp werkt het in de praktijk wel!
Ik denk dat bovenstaande wel wat positieve aandacht verdient.