Leemkuil

De Duurzaamheid van speeltuin De Leemkuil

Net buiten Hengstdal, in ‘Romeins’ Nijmegen, ligt De Leemkuil, een van de mooiste speeltuinen van het land. Door zijn ligging in het bos is deze speeltuin bij uitstek een plek om kinderen het belang te laten ervaren van een groene omgeving. Maar ook in de bedrijfsvoering wordt aan duurzaamheid gedacht. We spraken hierover met Locatieleider Jeffrey van Thiel.

De teamleden van de Leemkuil hebben de lock down-periode benut om het gebouw en het terrein nog verder te verfraaien. En het “stoom”treintje dat over het terrein rijdt, is ook klaar voor de toekomst want het is dit jaar overgeschakeld op elektrisch rijden. Maar dat is niet de enige stap naar duurzaamheid, zo vertelt Jeffrey. “We scheiden ons afval en hebben papieren bekertjes en houten roerstaafjes. Ons gebouw kan ongetwijfeld duurzamer, maar dat is aan de gemeente Nijmegen, die eigenaar is. De gemeente is al haar gebouwen aan het verduurzamen en dan heeft ons gebouwtje niet de hoogste prioriteit. We discussiëren met het team wel over duurzaamheid. Na lang delibereren hebben we toch twee airco-units aangeschaft, maar dat is eigenlijk niet duurzaam.”
Een nieuwe ontwikkeling is dat De Leemkuil verder uitbreidt met ‘natuurlijk spelen’: speeltoestellen van natuurlijk materiaal. Dat past goed bij de 3,5 hectare bos waar de speeltuin in ligt. Sinds 2018 is er ook een Romeins speellandschap. Dit verwijst naar het Romeins aquaduct Nijmegen dat ook het Mariënbosch voor wateraanvoer gebruikte.