Groene aarde

Duurzaamheid … Wat moet ik ermee ?

Groene aarde

Denkt u dat nu ook? Wat moet ik met al die duurzaamheid? Moet ik nu wel of niet al iets aan mijn huis doen? Moet ik van het gas af? De één zegt dit en de ander zegt dat. Ik kan niet overzien wat op mij afkomt.

Ikzelf vind het maar ingewikkeld om te overzien wat ik nou wel moet geloven en wat niet. Vaak denk ik; “het zal mijn tijd wel duren”. Maar ik word er ook steeds onrustiger van. Eigenlijk weet ik al wel, dat er veel gaat veranderen. En eigenlijk vind ik duurzaamheid oké. Je ziet gewoon dat het fout gaat in de wereld en met het klimaat. Moet ik nu al dingen aan mijn huis veranderen of kan ik beter wachten tot de gemeente het voor mij regelt? Ik ben bang de foute investeringen te doen, maar ik wil er eigenlijk ook best wel mee aan de slag.

Sinds ik betrokken ben bij Duurzaam Hengstdal, weet ik veel beter wat ik er al mee kan doen. Ik weet wat de gemeente wel en niet voor ons regelt. Fijn dat een aantal buurtbewoners steeds in gesprek is met de gemeente. Zo kunnen we meedenken en zijn we goed op de hoogte. We realiseren ons wel, dat we veel zelf moeten gaan regelen. Verder kom ik tot de conclusie dat je nu al veel dingen kunt doen waar je zeker geen spijt van krijgt.
Je kunt:

  • LED-lampen kopen,
  • je huis isoleren,  
  • je verwarming goed afstellen (CV-optimalisatie).

Dat zijn dingen die altijd goed zijn en meteen voordeel en comfort opleveren. Ik hoop daarvoor tips te krijgen van Duurzaam Hengstdal. En ik hoop er voordeel van te hebben door samen optrekken. Voor andere zaken wacht ik graag nog even af.

V. Meijers
Bewoner van Hengstdal en vrijwilliger bij Duurzaam Hengstdal