Het energielabel voor woningen gaat veranderen.
Wat betekent dat voor u?
- Als u huurder bent, niets.
- Als u woningeigenaar bent en sinds de invoering van het huidige label niets verbeterd hebt aan uw huis, ook niets.
- Als u woningeigenaar bent en uw woning de laatste 5 jaar verbeterd hebt, en daarna een nieuw aangepast label hebt aangevraagd, ook al niets.
Voor wie heeft het dan wel consequenties?
Met name voor de woningeigenaar die sinds 2015 zijn huis verbeterd heeft, zonder een nieuw label aan te vragen en eventueel van plan is de komende tien jaar zijn huis te verkopen.
Het nieuwe label, heeft net als het oude, het doel een potentiele koper inzicht geven in de energiebehoefte van de woning. Zaken als isolatiestaat, aanwezigheid van een HR-ketel, of zonnepanelen spelen daarbij een grote rol. Daarom is een energielabel verplicht bij verkoop.
Hoe komt nu zo’n label tot stand?
Elke woning kreeg in 2015 een energielabel, dat was afgeleid van het bouwjaar. Dat betekent dat heel veel Nederlandse woningen label F kregen.
Het was mogelijk een beter label aan te vragen, bijvoorbeeld naar aanleiding van uitgevoerde isolatiestappen.
Dat kostte echter € 7,50 en wat administratieve rompslomp en werd dus door weinigen gedaan. Pas in het zicht van een eventuele verkoop besloot men dit te doen, mede omdat het ook maar 10 jaar geldig was.
Vanaf 1 januari 2021
Vanaf 1 januari 2021 verandert de procedure. Als men daarna een nieuw (ander) label wenst moet een energiedeskundige de staat van het huis vaststellen. Slechts met de rapportage van deze deskundige is het label aan te vragen. De kosten hiervoor gaan ca. € 190,- bedragen, zeg maar 25x zo veel als voorheen.
Men kan dit label 2.0 natuurlijk pas aanvragen als men besluit te gaan verkopen, maar als u overweegt binnen tien jaar uw woning te koop te zetten is het raadzaam nu nog een nieuw label 1.0 aan te vragen, omdat dat gewoon nog 10 jaar geldig blijft. U bent dan tot 2031 onder de pannen (of een plat dak).
Peter Daanen