Hittestress

zie ook: dit artikel op website klimaatverbond

Foto: Koen Geraedts

Bij Duurzaam Hengstal beschikken we over warmtebeeldcamera’s, waarmee we in de winter warmtelekken in huis inzichtelijk kunnen maken. Maar wist je, dat we deze camera’s nu ook in de zomer handig kunnen gebruiken? Je kunt er prima op zien wat bij hoge temperaturen de heetste en de koelste plekken zijn.

Door de klimaatverandering lopen de temperaturen in de zomer steeds verder op. Een versteende omgeving versterkt het effect van de zon. De stenen warmen sneller op en opgewarmde verharding straalt warmte uit en houdt deze langer vast. ’s Nachts, wanneer de lucht afkoelt, blijven de stenen de warmte langzaam afgeven, waardoor ook de nachten extra warm blijven.

Het wordt daarom steeds belangrijker om de buurt zo verkoelend mogelijk in te richten. Dit kan met zoveel mogelijk groen. In een buurt met veel groen wordt veel zonnewarmte verbruikt voor verdamping. Bomen, struiken en planten, maar ook groene gevels en groene daken, het draagt allemaal bij aan een koele omgeving. Bomen zijn natuurlijk extra effectief, omdat ze naast verdamping veel schaduw bieden. Een grote boom biedt minstens zoveel verkoeling als wel tien airco’s. Een groen plat dak blijft bij hoge temperaturen wel 20 graden koeler dan een bitumen dak.

Bent u benieuwd of uw straat voldoende verkoeling biedt? U kunt de warmtecamera’s nu in de zomer aanvragen en maak foto’s van uw straat. U zult zien hoe verkoelend het groen in uw omgeving werkt!

Interesse? Neem dan even contact op met Duurzaam Hengstdal, via 


Tips voor een koel huis in de zomer

Klik op het plaatje voor het downloaden van de PDF (2 pagina’s)