Afgelopen week ontvingen we als wijkclub voor duurzaamheid een noodkreet van een wijkgenoot die erg veel last heeft van het houtstook bij zijn buren. Een aantal wijkgenoten en anderen pleiten voor een verbod op houtstook in transitiewijken zoals Hengstdal. Wij kregen al eerder vergelijkbare signalen en erkennen dat de gezondheid van mensen ernstig beïnvloed kan worden. We vinden dus dat we me deze problematiek aan de slag moeten.
We pleiten in elk geval voor een dringend advies aan onze volgers, buren en wijkgenoten om alleen droog en schoon hout te stoken op incidentele basis. Stook absoluut niet wanneer de stookwijzer.nu aangeeft dat het te windstil is om te stoken.
We willen de problematiek aanpakken door niet alleen in gesprek te gaan met de gemeente, maar vooral ook met onze volgers, buurt- en wijkgenoten met goede informatie en cursussen
Verbieden lijkt eenvoudig, maar is dat in de praktijk niet. al is het alleen al vanwege de lastige handhaving.
Zou je dan ook niet twee keer paar jaar wat hout mogen stoken in een vuurkorf? En wat doen we met de mensen die net met subsidie een pelletkachel hebben aangeschaft voor de verwarming van hun huis?
We willen in elk geval onze volgers met een houtkachel oproepen tot een paar keuzes:
- Stook alleen droog en schoon hout
- Check altijd of stookwijzer.nu aangeeft dat er genoeg wind is (stook NIET bij windstil weer!)
- Stook hoogstens incidenteel (en niet allemaal op zaterdagavond)
- Volg de tips van slimme houtstokers op (zie onderstaande link) of volg een cursus houtstoken,
Schoner hout stoken
De dorpsvereniging van Heiliglandstichting waar ook veel houtstokers zijn, leverde zijn volgers onlangs het volgende informatieve filmpje van Wynand Pauw uit de gemeente Rheden:
Zie dorpsverenigingheiliglandstichting.nl/hout-stoken-met-minder-overlast-bekijk-adviezen-van-wijbrand-pauw/
Tips van Wijnand:
- Gebruik alleen droog, gekloofd schoon hout
- Steek het het vuurtje aan met veel aanmaakhout, dat je (super slim) van boven aansteekt zodat de temperatuur veel sneller oploopt. Essentieel omdat de verbranding dan veel completer verloopt en bijna al het fijn stof verbrandt.
Bekijk het filmpje voor nog meer tips, zoals over schoorsteen vegen, meten vochtpercentage en stookwijzer.nu
Graag je reactie
We willen als actieve duurzame wijkbewoners graag in gesprek met u en andere wijkgenoten hoe we de problematiek en de goedwillende houtstokers het beste kunnen benaderen.
Schrijf svp wat je ervan vindt en geef suggesties, zodat we na de zomer in gesprek kunnen. Het nieuwe stookseizoen kunnen we dan aan de slag met een aantal adviezen, regelingen en inspirerende tips.
Voor effectief omgaan met de gezondheidsproblematiek, maar ook met goede en minder goede buren.