Enkele weken geleden kondigde het kabinet aan dat hybride warmtepompen de standaard worden bij het vervangen van de gasketel. Ook Milieucentraal ondersteunt deze maatregel.
De hybride warmtepomp heeft een aantal mogelijkheden en voordelen, maar om het als standaard te zien, vind ik op zijn zachtst gezegd kort door de bocht geconcludeerd.
Naast de voordelen zie ik als (zwaarwegende) bezwaren tenminste deze:
- Een individuele maatregel als standaard is een rem op de ontwikkeling van gemeenschappelijke maatregelen als een warmtenet. Dit terwijl individuele maatregelen duurder zijn dan gemeenschappelijke.
- Een hybride warmtepomp blijft gebruik maken van gas. Gasleidingen moeten dus in de grond blijven of zelfs vernieuwd worden. Daarnaast moet ook het elektriciteitsnet versterkt worden (en wat vinden netbeheerders als Alliander en Tennet daarvan?).
- Je blijft dus met twee soorten aanlevering zitten en misschien dus ook wel met twee leveranciers. Allemaal kosten!
- Stimulans voor verregaande isolatie wordt verminderd, omdat je met een hybride warmtepomp ook met label-B nog warm zit.
- De ontwikkeling van andere alternatieven (ook individuele) wordt vertraagd als je één systeem heilig verklaard.
- Er komt overal lawaai; als je nu door een rustige straat loopt waar één warmtepomp (of airco) tegen de gevel aan het werk is, dan stoort dat al. Wat als er overal van die dingen hangen?
- Het is visuele vervuiling, al deze kasten buiten de huizen. Wie wel eens in een mediterrane stad is geweest weet hoe lelijk het allemaal wordt.
- Het is een onprettige gedachte om de nadelen van geluid en lelijkheid bij de buren neer te leggen. Zoals je ook niet met de effecten van houtstook door de buren wil worden belaagd, wil je het ook niet met geluid en lelijkheid
- In huis is het een flink extra ruimtebeslag. Veel meer dan de huidige ketel of de afleverset van een warmtenet. Woon je al klein? Waar stop je zo’n ding dan?
- De hoge aanschafprijs.
Dus laten we de urgentie van veranderen serieus nemen en de voordelen van de hybride warmtepomp benutten, maar laten we vooral niet met oogkleppen of tunnelvisie te werk gaan met alle nadelen die dat met zich meebrengt. (Hybride)warmtepompen kunnen een deel van de oplossing zijn, maar moeten niet te hooi en te gras worden ingezet. Blijven nadenken en situationeel handelen, blijft wat mij betreft het devies.
Noël Spauwen