PVT panelen

PVT-zonpanelenbron voor warmtepomp

Auteur: Ad van Dortmont

PVT-zonnepanelen wekken net als gewone zonnepanelen (PV panelen) stroom op, maar geven aan de achterkant ook warmte (T) af. Deze warmte wordt opgenomen door een vloeistof die daar net als bij een zonnecollector doorheen stroomt. De panelen kunnen zo warmte leveren met veel minder energie dan de standaard warmtepompen (die ook nog eens heel lawaaiig zijn). Een technisch slimme truc met ook nog een héél bijzonder, namelijk 40-50 % hoger, rendement.

Interessant voor de energietransitie, omdat het weliswaar hogere investering vraagt, maar over 15 jaar al een stuk voordeliger is. En het elektriciteitsnet hoeft dan minder te worden versterkt. Ook zouden minder zonnevelden en windmolens op land nodig zijn.

Warmtepompen met PVT-panelen vormen absoluut een interessante techniek als we voor de energietransitie van het gas af moeten. Omdat PVT-panelen met warmtepomp met veel minder stroom huizen kunnen verwarmen dan de bekende warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-panelen (kost ca €16.000).

Ad van Dortmont

Daardoor hoeft het elec­tricititeitsnet waarschijnlijk minder versterkt  en is veel minder stroomopwekking nodig. Dus zouden minder zonnevelden en windmolens op land aangelegd hoeven.

En dat is belangrijke informatie, omdat een warmtepomp met PVT-panelen weliswaar meer dan 20.000 euro kost, maar wel een sterk alternatief wordt als we allemaal van het gas af moeten.

Volgens de “consumentenbond” voor installaties, het Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheidsverklaringen (BCRG) zijn de 15 jaars Totale Kosten van Gebruiker (Total Cost of Ownership, TCO)  van PVT duidelijk beter dan voor aardgasverwarming.

En ook lager dan “de” lucht/water-warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonpanelen met bodemenergie. Zie onderstaande tabel:

zet hem op 50


TCO PVT-panelen


NB:  PVT kun je ook stapsgewijs invoeren door als eerste  3 panelen met hybride warmtepomp bij je gasketel te installeren. De kosten daarvan zijn ongeveer €3-5000. Later komt er een buffervat en module bij. En weer later een module zodat je gasketel weg kan.

Tips van Ad voor verder lezen over PVT

Bericht van Ad op Nijmegen-Oost – 24 maart 2021

Diapresentatie van Ad zonder geluid en tekst (wordt verbeterd)

Wat is een PVT-paneel ; 1,5 minuut filmpje

Een langere video over PVT-zonpanelenbron en warmtepomp